Skip to content
Bel ons: + 31 (0) 10 760 22 22
NIEUWS_CO2-negatieve tapijttegels- een duurzame stap in de tapijtindustrie

CO2-negatieve tapijttegels: een duurzame stap in de tapijtindustrie

Grote kans dat u wel eens van CO2-neutraal heeft gehoord, maar heeft u ook al eens van CO2-negatief gehoord? Na een langdurig traject van onderzoek, innovatie en doorontwikkeling brengt tapijtfabrikant Interface haar eerste CO2-negatieve tapijttegels uit op de Europese markt. Als partner van Interface juicht Prolance Projecten & Interieur deze mooie stap richting een duurzame toekomst toe. We vertellen u graag meer over deze innovatie en wat het precies inhoudt.

Introductie CO2-negatieve tapijttegels in Europa

Interface introduceert CO2-negatieve tapijttegels binnen de nieuwe Embodied Beauty™-collectie. De collectie bestaat uit zeven tapijttegels die geïnspireerd zijn op de Japanse esthetiek van minimalisme en de schoonheid van de veranderende natuur. Drie producten uit deze tapijtcollectie zijn CO2-negatief.

Wanneer een product meer CO2 opslaat dan er voor de productie ervan is vrijgekomen, spreken we van een CO2-negatief product (cradle-to-gate). Vastlegging van CO2 is een manier waarbij CO2 voor lange termijn wordt opgeslagen en vastgehouden in een product. Hierdoor komt het niet vrij in de atmosfeer en draagt het dus niet bij aan de opwarming van de aarde.

Wat maakt een tapijt CO2-negatief?

Bij het maken van de collectie is een tapijtrug (backing) ontwikkeld dat meer CO2 opslaat dan voorheen. Deze innovatie, gecombineerd met speciale garens en micro-tuft technieken resulteert in een (van cradle-to-gate) CO2-negatieve tapijttegel. Dat wil zeggen dat er met het maken van het product meer CO2 uit de atmosfeer wordt verwijderd dan dat er wordt uitgestoten.

Het tapijt is daarnaast zo ontworpen dat het aan het eind van zijn levensduur gerecycled kan worden tot een nieuw product. Dit betekent dat de CO2 in het product wordt hergebruikt en opgeslagen blijft.

Samen voor een circulaire productie en economie

Naast deze duurzame producten is het verduurzamen van de keten een belangrijke stap richting een duurzame toekomst. Een goede samenwerking tussen leverancier en afnemer is hierbij van belang. Prolance recyclet productieafval en gebruikte vloeren. Vervolgens maakt Interface hier nieuwe vloerproducten van. Op deze manier worden materialen hergebruikt waardoor een circulaire economie ontstaat. De traditionele lineaire economie volgt een patroon van ‘maken, gebruiken, afdanken’. De circulaire economie houdt grondstoffen zo lang mogelijk in de circulatie, behoudt de maximale waarde van producten en neemt producten aan het eind van de levenscyclus terug om grondstoffen te hergebruiken. Daar draagt Prolance graag aan bij.

CO2-negatieve tapijttegels plaatsen?

Prolance volgt de ontwikkelingen en mogelijkheden binnen de branche op de voet, daarom helpen wij u graag bij het maken van duurzame keuzes voor de inrichting van uw project. De Embodied Beauty™-collectie van Interface is hier een perfect voorbeeld van. Heeft u interesse in deze duurzame tapijttegels, dan bent u aan het juiste adres bij Prolance Projecten & Interieurs. Wij geven u graag het juiste advies over onze duurzame producten zoals de CO2-negatieve tapijttegels en hoe deze bij u kunnen worden geïnstalleerd. Neem contact op met onze specialisten.   

Back To Top