Skip to content
Bel ons: + 31 (0) 10 760 22 22
toekomst van school

De school van de toekomst

Hoe ziet de school van de toekomst eruit? Die vraag legde Tarkett samen met partner EromesMarko neer bij zestien studenten van het Hout- en Meubileringscollege. Door middel van desk- en fieldresearch, hoor- en werkcolleges en interviews ontstond een ontwerp voor dé school van de toekomst. Hieronder bespreken we de meest opvallende uitkomsten.

1.    Het belang van voldoende licht

Werken met weinig zonlicht of zelfs zonder ramen? Niemand vindt het prettig om te werken met weinig zonlicht. Volgens de studenten heeft licht een positief effect op de leerprestaties van scholieren. Vooral blootstelling aan natuurlijke lichtinval is beter voor de concentratie, alertheid en productiviteit. Meer en grotere ramen voor meer natuurlijk lichtinval is daarom de oplossing. Het zorgt voor een duidelijk dag- en nachtritme.

2.    Vloeren zijn belangrijk voor onze gezondheid

Geluidsoverlast is een van de meest voorkomende klachten op scholen. De productiviteit kan dan met maar liefst 66 procent dalen. Vloeren spelen hier volgens de studenten een belangrijke rol in. Met het toepassen van tapijttegels ontstaat er een prettige akoestiek. Daarmee is het schuiven van stoelen en het gepraat van andere klassen een stuk minder goed te horen. Dit is dus een ideale keuze voor een leslokaal of mediatheek, waar het regelmatig stil is. Door het gemak aan onderhoud is een pvc-vloer weer meer geschikt voor een kantine, aula of gang, waar vaak eten en drinken valt of zeer intensief wordt gelopen.

3.    Groen doet goed

Groen in de omgeving straalt rust uit. Een plantrijke leeromgeving gaat stress en vermoeidheid tegen en heeft een positief effect op de productiviteit. Ook dragen planten bij aan het opschonen van vervuilde lucht. De bladeren van planten nemen schadelijke stoffen uit de lucht die ze vervolgens via hun wortels afbreken. Zo leveren planten een bijdrage aan de schone lucht in een gebouw. Ook wordt de luchtvochtigheid verhoogd (gaat hoofdpijn en een droge huid tegen) en draagt het bij aan de akoestiek in een gebouw. Wat een toppers die planten!

Duurzame school van de toekomst

Naast de positieve invloed die de school van de toekomst heeft op leerlingen en leerkrachten, is het ook van groot belang dat de school van de toekomst een positieve invloed heeft op het milieu. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol en zal met de jaren alleen maar belangrijker worden. Daarvoor moeten slimme oplossingen worden bedacht. Is het vroeg donker? Dan maakt de ‘school van de toekomst’ gebruik van duurzame lichtbronnen: deze hebben een lange levensduur en een minimaal energieverbruik. Ook zal er steeds meer gekozen worden voor gerecyclede en duurzame materialen. Is uw schoolgebouw toe aan een nieuw interieur? Dan is dit het ideale moment om uw school zowel duurzaam als gebruiksvriendelijk in te richten zodat uw gebouw klaar is voor de toekomst.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Wilt u vooroplopen en aan de slag met deze uitkomsten? Dan bent u bij Prolance Projecten & Interieurs aan het juiste adres. Wij hebben diverse vloeren die geschikt zijn voor de functie van uw ruimte. Prolance voorziet u graag van het juiste advies over onze producten en stemmen de toepassing hiervan helemaal af op uw wensen. Neem contact op met onze specialisten.

Back To Top