Skip to content
Bel ons: + 31 (0) 10 760 22 22
Akoestiek op school

Het belang van goede akoestiek op scholen

De zomervakantie komt eraan. Een ideaal moment om het interieur van uw onderwijsinstelling onder handen te nemen. Wist u dat de inrichting, en de daarbij gebruikte materialen, een grote invloed heeft op de leerprestaties van leerlingen en werkprestaties van medewerkers?

Goede akoestiek cruciaal voor scholen

Een goede akoestiek op scholen is van cruciaal belang. Het is bewezen dat lawaai en slechte akoestiek bijdragen aan leerproblemen, vermoeidheid en concentratieproblemen bij leerlingen. Daarom is het belangrijk om het interieur van de school zo te ontwerpen dat er een aangename akoestische omgeving wordt gecreëerd.

Oplossingen voor goede akoestiek op scholen

Het beperken van geluidsoverlast is een goed begin voor een prettige, akoestische schoolomgeving. Dit kan worden bereikt door het gebruik van geluidsisolerende materialen, maar ook door bijvoorbeeld het plaatsen van akoestische panelen. Dit zorgt ervoor dat het geluid in de klaslokalen blijft en dat externe geluiden, zoals het geluid van verkeer of bouwwerkzaamheden, worden gedempt. Akoestische panelen worden op plafonds en wanden geplaatst om het geluid te verminderen en zo de akoestiek te verbeteren.

Bovendien is het verstandig om zachte materialen te gebruiken voor de vloer van een schoolgebouw. Denk hierbij aan tapijt of tapijttegels. Tapijt neemt namelijk geluid op en draagt hierdoor bij aan een verbeterde akoestiek en een aangename leer- en werkomgeving.

Voordelen fijne akoestiek

Een fijne akoestische leeromgeving is niet alleen van belang voor het leren, maar ook voor het welzijn van leerlingen en docenten. Slechte akoestiek kan namelijk leiden tot stress en vermoeidheid, wat zorgt voor een slechte gezondheid en mindere prestaties. Daarentegen zorgt een aangename akoestische omgeving juist voor een betere concentratie, een hogere productiviteit en meer betrokkenheid.

De voordelen van een goede akoestiek op scholen zijn:

  • Verbeterde spraakverstaanbaarheid
  • Hoger concentratievermogen
  • Hogere mate van productiviteit
  • Verbeterde leerprestaties
  • Minder stress en vermoeidheid bij leerlingen en docenten

Verbeterde akoestiek = verbeterde prestaties

Kortom; een goede akoestiek is essentieel voor scholen en het interieur levert hier een belangrijke bijdrage aan. Het gebruik van geluidsisolerende en zachte materialen en akoestische panelen zorgt voor een verbeterde akoestiek en verhoogt hiermee de prestaties en het welzijn van leerlingen en docenten.

Meer informatie?

Bij Prolance Projecten & Interieurs zijn we gespecialiseerd in projectinrichting en kunnen u alles vertellen over een goede inrichting van uw onderwijsinstelling. Neem gerust contact met ons op of bekijk onze oplossingen voor meer informatie.

Back To Top